logo
button homenederlandsespagnolfrancaisenglish
Wat doen wij > Peru > Projecten 2020 - 2023


Uitbreiding gezondheidscentrum Aucayacu, n.a.v. COVID-19

Wij kregen een projectaanvraag van Yanet Ramirez Ramos, universitair gediplomeerd verpleegster en tewerkgesteld als hoofd van de dienst verpleegkunde in het Centro de Salud Aucayacu.  Aucayacu is de hoofdplaats van het district José Crespo y Castillo in de provincie Leoncio Prado in het departement van Huánuco. Het ligt ten noorden van Tingo María, in het noordelijke deel van centraal Peru, dit is in het middelste deel van de Río Huallaga.

Het Centro de Salud Aucayacu staat niet alleen in voor de zorg van de gemeenschap van ongeveer 25.000 inwoners van het district José Crespo y Castillo, maar ook voor die van de naburige districten Morada, Cholón en Huacrachuco. Binnen het departement van Huánuco telde het district van José Crespo y Castillo begin juni 2020 de meeste COVID-19- besmettingen. Het Centro de Salud Aucayacu stond op het punt de situatie niet meer aan te kunnen en in het dichtstbijzijnde hospitaal in Tingo María was de situatie niet veel beter. Hieronder een foto van de toenmalige situatie van de spoedafdeling en twee van de COVID-19-afdelingen van het gezondheidscentrum.


Het Centro de Salud had een tekort aan medisch en beschermingsmateriaal: ziekenhuisbedden, rolstoelen, staanders voor infuuszakjes, beschermingskledij, maskers en dergelijke. Te dien einde werd een commissie opgericht bestaande uit buurtautoriteiten, sociale instanties, journalisten en medisch personeel van het Centro de Salud. Om de financiële kant van de zaak te controleren, werd de hulp ingeroepen van priester Roberto Carrasco Rojas, afkomstig van Lima en predikant van de parochie Jesús Salvador van Aucayacu. Hij is lid van de religieuze congregatie Misioneros Oblatos de María Inmaculada. 


Met de gift die Centro Andino hen schonk werd een deel van het ziekenhuismeubilair gefinancierd voor de nieuwe afdeling. Hierna enkele foto's van het geschonken materiaal en ook van de gehele afdeling die werd ingehuldigd.




Centro Andino startte in 2020 ook een tweede project op voor het zelfde gezondheidscentrum in Aucayacu, nl. zorgen voor meer beschermingsmateriaal voor het verzorgend personeel. Via officiële weg is er niet voldoende beschermingsmateriaal en daar wil Centro Andino een handje in helpen. Een eerste lading medische mondmaskers werd reeds aangekocht en wordt reeds gebruikt door het verplegend personeel. Zij helpen niet alleen in het gezondheidscentrum zelf, maar helpen ook met vaccinatiecampagnes in de omliggende gebieden waar niet alleen met COVID-19 besmettingen moet rekening worden gehouden, maar ook met dengue, zika, malaria en gele koorts. Medische mondmaskers zijn er dus meer dan welkom.




Kerstactie 2021-2022 Rio Ene

Voor de tweede maal ondersteunden we begin december een project van Padre Pedro Percy Carbonero Mogollón, een priester-missionaris van de Combonianen (ook Zonen van het Heilig Hart van Jezus genoemd) in de parochie San Martín de Porres in Pangoa. Zijn werkgebied ligt rond de rivier Ene in het VRAEM-gebied in de jungle van Peru. VRAEM is de afkorting voor de Valleien van de Rivieren Apurímac, Ene en Mantaro.

Het project liep vooral in december 2021, maar eindigde begin maart 2022, vóór de start van het nieuwe schooljaar. De kinderen kregen kerstcadeaus zoals boekentassen, poppen, schoolmateriaal, typisch Peruaanse cake en chocolade. Om die kinderen te bereiken moest hij eerst zes uur per vrachtwagen reizen en daarna nog verder per boot over de rivier Ene om in de zes dorpen te geraken waar deze kinderen wonen.

Op 3 december is hij begonnen in het gehucht Boca Mantaro met de hulp van de Zusters Misioneras del Pilar, die daar een praktijkmissie uitvoerden gedurende drie weken. Op 8 december steunde hij in Puerto Ene een zangwedstrijd met kerstliederen voor kinderen en georganiseerd door Jaime Cerrón Palomino

Op 17 december bezocht hij vooral de inheemse gemeenschappen van Cutivireni en de gehuchten zoals Tivoreni en Coveja. Al de kinderen daar, zo'n 240 in totaal, werden verrast met geschenken en cake. Op 23 december vertoefde hij in Selva de Oro, waar hij ook cadeautjes en cakejes uiteelde. Hij kreeg daar hulp van de Zusters van de Congregación de los Sagrados Corazones (SSCC), die er ook leven.

In de ochtend van 24 december was het gehucht Valle Esmeralda aan de beurt. En ten slotte was hij aanwezig in het gehucht Florida, waar hij op 25 de"cember het kerstgebeuren kon delen met de kinderen.

Voor al deze giften kocht hij in Lima het volgende aan: autootjes en poppen voor kinderen van 5 tot 8 jaar, pennenzakken met potloen, kleurpotloden, slijper en gom voor kinderen van 9 tot 10 jaar, voetballen en volleyballen voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Verder heeft hij ook boekentassen aangekocht voor leerlingen in de kleuterschool, het lager onderwijs en het middelbaar onderwijs. Deze waren bestemd voor de oorspronkelijke gemeenschap van Cutivireni en werden begin maart 2022 overhandigd, bij aanvang van het nieuwe schooljaar.


Schoolprojecten in Hánuco - Peru 2022

Onze voorzitter Maurice Demblon en zijn echtgenote Juani Ramirez Ramos, beide actieve leden van Centro Andino vzw, zijn met hun kinderen bij familie in Huánuco, Peru, kerst en nieuwjaar gaan vieren. Zij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om begin januari 2022 schoolgerief ter plaatse aan te kopen voor twee projectjes. Er werden 50 pennenzakken met telkens 1 ruitjesschrift erbij aangekocht. De pennenzak werd aangevuld met de gangbare schoolbenodigdheden zoals potloden, een gom, een slijper, een schaar, een busje lijm ... In familie werd het shoolgerief verdeeld en in de pennenzakken gestoken.

Al het schoolgerief werd verdeeld voor twee schooltjes, maar eerst achtergelaten bij de familie tot het begin van het nieuwe schooljaar begin maart 2022.

AMBO

Een eerste lot werd geschonken aan de Institución Educativa 32687 in de comunidad Coyllar, distrito de Ambo in het departement van Huánuco.  Bij aanvang van het nieuwe schooljaar overhandigde juf Iris Soledad Rosales Contreras elk kindje zijn cadeautje.

LOMA BLANCA

Het tweede lot werd geschonken aan het klasje van profesora Miriam Graciela Ramirez Ramos van de Institución Educativa Inicial 184 van Loma Blanca, een gehucht gelegen op de hoger gelegen bergen rond de stad Huánuco. De leerlingen tonen graag hun gekregen cadeautje.



Schoolproject Arequipa 2022

In het voorjaar van 2022 waren onze actieve leden Eddy Bollen en zijn echtgenote Irene Cornejo voor enkele maanden in Arequipa, een stad in het zuiden van Peru, waar de familie van Irene woont. Eddy vond een klein lokaal project. Het schooltje "Pronoi San Pedro y San Paulo", is in 2018 gestart voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar en is gebouwd door de eigen bewoners. Het gebouw staat er, maar de school komt allerlei zaken tekort, voornamelijk educatieve materialen. Die werden ter plaatse aangekocht met de gift van Centro Andino en aan de school overhandigd

Arequipq 2022
Gaarkeuken in Chumpi

In de zomer van 2022 trok Lourdes Heredia, plaatsvervangend bestuurslid van Centro Andino vzw, naar haar geboortedorp Chumpi in Peru. Zoals op zovele plaatsen zijn de jongeren naar de steden getrokken en zijn de ouderen achtergebleven. Zij hebben het steeds moeilijker om te overleven. Gelukkig is er mervrouw Asunta Machahua, die wekelijks een warme maaltijd bereidt voor de oudjes.

Chumpi 2022 Asunta Machahua

Lourdes kocht nieuw kookmateriaal aan en samen met de initiatiefneemster ging ze naar de lokale markt om daar kwaliteitsvolle potten, pannen, kommen en niet-bederfbare etenswaren zoals rijst en pasta aan te kopen.


Kerstactie ten gunste van de regio Ene rivier 2022-2023

Padre Pedro Percy Carbonero Mogollón kreeg van Centro Andino vzw steun voor de gemeenschappen rond de Ene-rivier (Cutivireni, Tununtuari, Florida en Valle Esmeralda) in het VRAEM-gebied. De Ene-rivier ligt in het departement van Junín. Ook nu weer deelde hij speelgoed en schoolgerief uit.

Cutivireni

Tununtuari

Boca Mantaro

Florida

Valle Esmeralda

Tenslotte keerde Padre Pedro Percy Carbonero Mogollón op 10 maart 2023 terug naar Tununtuari voor het laatste deel van het project. Met de hulp van leraar Joël, die directeur is van de Institución Educativa de Secundaria in Tununtuari, werden voor de start van het nieuwe schooljaar 200 boekentassen uitgedeeld. Dit stimuleerde de leerlingen om vanaf de eerste dag van het schooljaar de lessen bij te wonen en motiveerde hen om te studeren. 50 boekentassen werden uitgedeeld in de kleuterschool, 100 boekentassen in de lagere school en 50 boekentassen in de middelbare school. De leerlingen laten via Padre Pedro Percy hun speciale dankbetuigingen overbrengen aan alle medewerkers en schenkers van Centro Andino vzw.







Project kleuterschool nummer 184 van Loma Blanca te Huánuco, Peru

Begin februari 2023 kregen wij een brief van Miriam Graciela Ramirez Ramos, directrice van de kleuterschool nr. 184 van Loma Blanca te Huánuco in Peru, met de vraag of Centro Andino haar kleuterschool wil steunen. Zij kreeg officieel toelating om de kinderen vanaf dit schooljaar een warm middagmaal te geven dat in de instelling zelf bereid wordt. De financiering van dit middagmaal gebeurd via een officieel staatsprogramma. Het enige probleem ... daarvoor hadden ze zelf niet het nodige keukengerei. Centro Andino stuurde haar een gift voor de aankoop van onder andere 110 borden, 110 kopjes en 110 glazen.

Met wat overbleef van het door Centro Andino vzw geschonken bedrag werd uiteindelijk nog wat recreatief schoolmateriaal aangekocht.







Wordt vervolgd ...