logo
button homenederlandsespagnolfrancaisenglish
Welkom

Welkom op de webstek van Centro Andino, een groep enthousiaste vrijwilligers die Peru en Paraguay een warm hart toedraagt.


Inpaklokaal: Belangrijke informatie !

U kent ons inpaklokaal vast en zeker wel: het ligt aan de Kernenergiestraat 45 in Wilrijk en is twee maandagen per maand geopend. Helaas moesten wij het pand verlaten vóór 31 mei 2020.

         Wij doen hier dan ook een superdringende warme oproep!

Heeft u ergens in het centrum van Wilrijk een garage (50 m²) of pand waarin wij onze milde schenkers kunnen ontvangen en hun goederen kunnen sorteren en tijdelijk opslaan, laat het ons dan weten. Idealiter is er licht en stroom. Sanitaire voorzieningen en verwarming zijn welkom, maar geen must. Is uw locatie makkelijk bereikbaar met de wagen en kan onze kar er makkelijk geparkeerd worden (binnen of buiten), neem dan zo snel mogelijk contact op met Maurice Demblon op maurice@demblon.be of op het nummer 0486/82 11 08 (na 18:00 uur).


Rommelmarkten

Onze deelname aan rommelmarkten wordt bepaald door de in België genomen maatregelen, aangevuld door federale, provinciale en gemeentelijke bepalingen, die kaderen binnen de actuele situatie om het coronavirus (COVID-19) onder controle te krijgen.

U kon ons vinden op onze eerste deelname aan een rommrlmarkt dit jaar op de Dageraadplaats in Antwerpen op 6 september 2020.

Voor de laatste rommelmarkt van dit jaar hebben wij nog steeds geen groen licht gekregen van de verschillende overheidsinstanties en wij weten dus nog niet of deze wel zal kunnen doorgaan. Wij houden u nog verder op de hoogte!

         ·  In onze magazijnen in Broechem op 3 en 4 oktober 2020 van 10:00 tot 16:00 uur.
Projecten in Peru

De volgende projecten kaderen in de Covid-19 pandemie in Peru en in de economisch-sociale gevolgen die eruit voortvloeien...

1. FairPlay

Ook Peru is getroffen door de coronacrisis en dit bovenop de malaria en dengue. Sinds 16 maart is het land in lockdown en voorlopig blijft dat zo tot eind juni 2020.

Enkel supermarkten, apothekers en banken zijn open. Er is enorm veel politie en militairn op de been en meer dan naar de winkel gaan en terug, is absoluut onmogelijk. Transport is verboden en de grenzen zijn dicht. Scholen (die normaal op 16 maart 2020 hadden moeten starten met het nieuwe schooljaar) zijn gesloten en zullen dit jaar niet meer opengaan. De privéscholen geven online les, de publieke scholen via tv.

Naast een medische crisis betekent dit voor een stad als Cuzco ook een enorme economische crisis. Ongeveer 30.000 families leven er in extreme armoede en verdienen elke dag wat ze die dag nodig hebben om te overleven. De gezinnen zitten nu al weken zonder inkomen. Alleenstaande moeders met 3 of 4 kinderen, ouderen die alleen leven, gaan nu dood van de honger. Hoewel er voldoende voedsel aanwezig is, voeden de meesten zich bijna uitsluitend met aardappelen en rijst. Mensen hebben echt honger en geen geld om eten te kopen.

Cuzco, met zo'n 400.000 inwoners, leeft voor 100 % van het toerisme en het is duidelijk dat dat in 2020 niet meer op gang zal komen. 90 % van de inkomsten worden gerealiseerd in de maanden april tot oktober. Een alternatief is er niet, geen productie, industrie of visvangst...

Centro Andino helpt de vzw FairPlay daar bij hun plan om voedselpakketten samen te stellen en die wekelijks te bezorgen aan de mama's van de leerlingen die zij met hun project Chaska begeleiden. De bedeling is gestart op 15 mei 2020. Een pakket bevat onder meer kaas, rijst, suiker, tonijn in blik, pasta en schoolgerief. Na de versoepeling van de lockdown worden ook verse producten toegevoegd aan het pakket.


2. Gezondheidscentrum in Aucayacu, Huánuco

Wij kregen een projectaanvraag van Yanet Ramirez Ramos, universitair gediplomeerd verpleegster en tewerkgesteld als hoofd van de dienst verpleegkunde in het Centro de Salud Aucayacu.  Aucayacu is de hoofdplaats van het district José Crespo y Castillo in de provincie Leoncio Prado in het departement van Huánuco. Het ligt ten noorden van Tingo María, in het noordelijke deel van centraal Peru, dit is in het middelste deel van de Río Huallaga.

Het Centro de Salud Aucayacu staat in voor de zorg van de gemeenschap van ongeveer 25.000 inwoners van het district José Crespo y Castillo, alook voor de naburige gemeenschappen van de districten Morada, Cholón en Huacrachuco. Op niveau van het departement van Huánuco heeft het district van José Crespo y Castillo begin juni 2020 de meeste COVID-19- besmettingen. Het Centro de Salud Aucayacu staat op het punt de situatie niet meer aan te kunnen en in het dichtstbijzijnde hospitaal in Tingo María is de situatie niet veel beter. Hieronder een foto van de huidige situatie van de spoedafdeling en twee foto's van de COVID-19-afdeling van het gezondheidscenrum.


Het Centro de Salud heeft een tekort aan medisch en beschermingsmateriaal. Het project omvat onder andere de aankoop van ziekenhuisbedden, rolstoelen, staanders voor infuuszakjes, beschermingskledij, maskers en dergelijke. Te dien einde werd een commissie opgericht bestaande uit buurtautoriteiten, sociale instanties, journalisten en medisch personeel van het Centro de Salud. Om de financiële kant van de zaak te controleren, werd de hulp ingeroepen van priester Roberto Carrasco Rojas, afkomstig van Lima en predikant van de parochie Jesús Salvador van Aucayacu.  Hij is lid van de religieuze congregatie Misioneros Oblatos de María Inmaculada. 


Voor elke gift in 2020 van 40 euro of meer en met vermelding van "Gift Aucayacu Attest" zal u in het voorjaar van 2021 een attest ontvangen voor uw belastingaangifte.Coronavirus in de Chaco, Paraguay

Sinds half maart heeft de Pa 'I Pukuschool noodgedwongen haar deuren moeten sluiten en werden de kinderen al van bij het begin van het schooljaar weer naar huis gestuurd. Sindsdien volgen ze afstandsonderwijs: er wordt online les gegeven, of per gsm, of er worden oefenboekjes opgestuurd. Geen ideale situatie dus.

Sommigen zijn echter gebleven om enkele noodzakelijke taken te blijven uitvoeren: het onderhoud van het domein, de gebouwen, de verzorging van de dieren en het land... . Met de verkoop van onder meer zelfgemaakte kaas, meubeltjes en mondmaskers komt er wat geld in het laatje, want de ouders betalen hun bijdrage logischerwijs niet meer sinds de sluiting van de school. Opvoeders zagen hun tijdelijke contracten niet verlengd.

De directie maakt zich zorgen over het groeiende aantal besmettingen, ook al telt het land relatief weinig overlijdens in vergelijking met buurland Brazilië. Toch zal het een hele organisatie vergen om veilig opnieuw op te starten. Hoe en wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend.


Geen Fiesta Andina 2020

Helaas zal Centro Andino dit jaar geen Fiesta Andina houden en dit om de voor de hand liggende redenen. Wij willen de gezondheid van onze medewerkers en gasten niet in het gedrang brengen en vrezen dat er van een feeststemming geen geen sprake kan zijn met zoveel restricties voor iedereen. De datum voor de Fiesta Andina 2021 ligt wel al vast. Op zondag 21 november 2021 maken we er een extra feestelijke editie van! Ook dan verwelkomen wij u graag in zaal Koekoek in Aartselaar, waar onlangs het sanitair volledig werd vernieuwd.Verhoogde belastingvermindering voor giften

Steun Centro Andino vzw financieel, zodat we onze werking in de Andes kunnen blijven garanderen!

Doe een gift van 40 euro of meer en profiteer dit jaar van een uitzonderlijke belastingverlaging van 60 % in plaats van de gebruikelijke 45 % (bijv. een gift van 100 euro kost u dan in werkelijkheid 40 euro, ten opzichte van 55 euro voordien).

Bovendien worden de bedragen die recht geven op een belastingvermindering verhoogd van 10 % naar 20 % van uw totale netto-inkomen, met een maximum van 397 850 euro (geïndexeerd bedrag voor aanslagjaar 2021).

De fiscale stimulans geldt voor giften gedaan tot 31 december 2020. Deze maatregel werd genomen door de regering om erkende organisaties die te lijden hebben onder de gevolgen van de coronacrisis financieel te ondersteunen. Vermeld steeds op uw overschrijving: "Gift - fiscaal attest a.u.b.".

BE19 9799 6716 8312

Centro Andino vzw

Hertog Van Brabantlei 9

2660 Antwerpen-Hoboken


Kerstmarkt op de Bist in Wilrijk

Het is een jaarlijkse traditie: een bezoekje aan de Wilrijkse kerstmarkt op de Bist. Deze ging door van vrijdag 13 tot zondag 15 december 2019. Ondanks het slechte weer mochten we toch veel mensen aan ons kraampje verwelkomen die konden genieten van een glaasje pisco en een heerlijke empanada.


De Warmste Week 2019

                

Van 18 tot en met 24 december hield Music For Life weer een grootse inzamelactie tijdens De Warmste Week van Studio Brussel. Wij deden mee met twee Warme Acties! Zo verkochten we onze eigen Centro Andino-postzegels en hadden we onder de naam Lieves PimPit's weer heel wat moois in de aanbieding.

Reeks postzegels Centro AndinoBedankt Lieve voor jouw warme actie!In naam van Centro Andino,

De voorzitter

Maurice Demblon