logo
button homenederlandsespagnolfrancaisenglish
Welkom

Welkom op de webstek van Centro Andino, een groep enthousiaste vrijwilligers die Peru en Paraguay een warm hart toedraagt.


Projecten in Peru

Net voor het einde van het jaar konden we nog drie nieuwe projecten realiseren.

FairPlay

Begin december kregen we een vraag van John Adriaenssens. Hij vertelde over Yeny en haar familie, die al jaren door hem wordt geholpen. Zij behaalde haar bachelordiploma in toerisme en werkt als gids. Dat betekent voor het gezin een extra vast inkomen en langzaamaan zijn ze begonnen aan het bouwen aan een betere toekomst. Tot het noodlot toesloeg.

Juanita, haar moeder van 48, was gevallen en brak daarbij haar heup. In het ziekenhuis wilden ze haar niet helpen vanwege haar leeftijd en de beperkte middelen die ze ter beschikking heeft. Het enige alternatief was een operatie in een privéziekenhuis, maar van de totale kostprijs kon haar familie slechts de helft betalen. Omdat ze binnen de week uit het ziekenhuis zou worden ontslagen en haar niets anders restte dan haar leven in bed door te brengen, schonken wij tijdig zo’n 1000 euro, waardoor Juanita de nodige hulp kreeg.

Kerstactie Promotalentos

Via via kwamen we in contact met Promotalentos, een organisatie in Huánuco die jongeren wil aanzetten tot vrijwilligerswerk en die twee projecten voor kerst voorstelde: Navidad es compartir y compartir es vivir. Hij organiseerde een chocolatada en deelde kerstcadeaus uit in Pichipampa en Quitasol aan zo’n 100 kinderen. Deze actie deden wij samen met Yawar Mistty.

Río Ene driekoningen

Padre Pedro Percy hield in de jungle van Peru, meer bepaald in de parochie San Martín de Pangoa, Satipo, een chocolatada voor de kinderen en deelde ook cadeautjes uit. Ook helpt hij hen financieel met hun studies. Ook deze actie deden wij in samenwerking met Yawar Mistty.


Openingsuren inpaklokaal

Ons inpaklokaal is twee maandagen per maand geopend. Het aanbieden van de materialen kan wanneer onze inpakkers aanwezig zijn op de data hierna vermeld en dit van 13u tot 15u.

Deze maandagen zijn
Op de geplande maandagen 23 maart, 6 april en 27 april 2020 zal ons inpaklokaal in Wilrijk GESLOTEN zijn. De sluiting kadert binnen de strenge maatregelen om het coronavirus (COVID-19) onder controle te krijgen en zo onze vrijwillige inpakkers beter te beschermen.

Voorlopig gaan we onder voorbehoud terug open op :
Mei : 11 en 25
Juni : 15 en 29

Bij vragen en in dringende gevallen kan u steeds contact opnemen met Ludo Van Dyck op het nummer 03/828.26.16.


Rommelmarkten

De geplande rommelmarkt op 4 en 5 april 2020 in onze magazijnen in Broechem gaat NIET door daar de gemeente er geen toestemming voor geeft. De afgelasting kadert binnen de strenge maatregelen om het coronavirus (COVID-19) onder controle te krijgen.

We geven u hieronder de data mee van de geplande rommelmarkten waaraan Centro Andino voorlopig nog wél zal deelnemen (afhankelijk van de verdere ontwikkelingen van de COVID-19-pandemie):

Op de Dageraadplaats in Antwerpen: 3 mei, 14 juni en 6 september 2020

Op het terrein van de Iepermanschool in Wilrijk: 8-9 augustus 2020

In onze magazijnen in Broechem: 3-4 oktober 2020

Indien u goederen wil schenken voor deze rommelmarkten, dan kan u die afleveren in ons inpaklokaal. Zie de info hierboven.Kerstmarkt op de Bist in Wilrijk

Het is een jaarlijkse traditie: een bezoekje aan de Wilrijkse kerstmarkt op de Bist. Deze ging door van vrijdag 13 tot zondag 15 december 2019. Ondanks het slechte weer mochten we toch veel mensen aan ons kraampje verwelkomen die konden genieten van een glaasje pisco en een heerlijke empanada.


De Warmste Week 2019

                

Van 18 tot en met 24 december hield Music For Life weer een grootse inzamelactie tijdens De Warmste Week van Studio Brussel. Wij deden mee met twee Warme Acties! Zo verkochten we onze eigen Centro Andino-postzegels en hadden we onder de naam Lieves PimPit's weer heel wat moois in de aanbieding.

Reeks postzegels Centro AndinoBedankt Lieve voor jouw warme actie!Fiesta Andina 2019

Zoals steeds hield de vzw Centro Andino haar jaarlijkse Fiesta Andina in zaal De Koekoek in Aartselaar in november. Er werd gedanst en er waren optredens met Latijns-Amerikaanse muziek. Ook dit jaar houden wij een groot feest. Het zal doorgaan op zondag 15 november 2020. Wij hopen u ook dan weer te mogen begroeten!Dringende oproep

Centro Andino huurt momenteel een uitgebreide garage (45 m²) onder een industriële blok in Wilrijk, waar wij onze tweewekelijkse inpakactiviteiten houden. Al meer dan een jaar zitten we zonder stroom door wanbetaling van onze verhuurder. We zijn dan ook op zoek naar een andere betaalbare locatie, liefst in het centrum van Wilrijk omdat de meeste leveranciers van onze goederen uit Wilrijk komen.

Hebt u een suggestie? Laat het ons dan weten!


Sint-Jorisinstituut en Centro Andino slaan de handen in elkaar

Tijdens het schooljaar 2019-2020 zal onze vzw samenwerken met het Sint-Jorisinstituut uit Bazel. Zij contacteerden ons naar aanleiding van onze deelname aan de Warmste Week in 2018. Elk jaar houden zij een Multiculturele Vormingsdag en wij zullen hen in 2020 bijstaan bij de organisatie ervan. In ruil hield de school op 22 november 2019 een spaghettiavond die zeer druk bezocht werd.

Ook het bestuur van Centro Andino was aanwezig en was dan ook blij met de aankleding van de eetzaal met onze eigen materialen en foto's van Paraguay en de Pa'i Puku school. In het kader van haar Multiculturele Vormingsdag heeft de school beslist om dit schooljaar samen te werken met Centro Andino. De opbrengst van deze avond gaat naar onze vzw, en meer bepaald naar het nieuwe project van Pa 'I Puku in de Chaco: het bouwen van luifels aan de polyvalente zaal zodat de activiteiten ook tijdens het regenweer kunnen plaatsvinden. Dit project stelden Ludo en Sara voor aan de leerlingen die aandachtig luisterden en keken naar de presentatie en een kort filmpje.

Het Sint-Jorisinstituut bevindt zich aan de Kruibekestraat 55A in Bazel. Voor meer informatie over de school of de Multiculturele Vormingsdag kan u terecht op www.sintjorisbazel.be of op het telefoonnummer 03/740.03.30.

Wij bedanken de school dat ze voor Centro Andino heeft gekozen en wensen hen alvast veel succes bij deze actie!Centro Andino ondersteunt de werking van de vzw Children of Lima

                                                        

Op zaterdag 21 september 2019 hield de Belgische organisatie "Children of Lima" haar Fiesta Peruana in Soignies. Centro Andino vzw verleende met alle plezier zijn steun aan deze activiteit ten voordele van hun projecten in de arme sloppenwijken van Lima in Peru!

Op vraag van Children of Lima hebben wij die avond de doeken die wij gebruiken op het podium van onze Fiesta Andina ginds opgesteld om hun podium op te luisteren. Ook stonden wij in voor het maken van de Pisco Sour. Het was een leuke en geslaagde avond.  Wie meer info wil over Children of Lima, kan die vinden op hun website www.childrenoflima.org.


Children of Belgium helpen vrijwillig limoenen snijden en persen voor het maken van de Pisco Sour.Centro Andino en Chiro Sint-Jan Vianney sloegen de handen in elkaar!

Op zaterdag 23 maart 2019 hielden de chirojongens en -meisjes opnieuw een "Retro Night" in zaal Ars aan de Boomsesteenweg 333 in Wilrijk. Het werd een leuke avond waar iedereen van harte welkom was vanaf 21u. Tot in de vroege uurtjes werd er gedanst !

En wij serveerden er onze ondertussen befaamde pisco sour. De opbrengst van de verkoop van deze Latijns-Amerikaanse drank ging uiteraard naar Centro Andino ten voordele van onze projecten.
In naam van Centro Andino,

De voorzitter

Maurice Demblon