logo
button homenederlandsespagnolfrancaisenglish
Welkom

Welkom op de webstek van Centro Andino, een groep enthousiaste vrijwilligers die Peru en Paraguay een warm hart toedraagt.


Inpaklokaal: Belangrijke informatie !

U kent ons inpaklokaal vast en zeker wel: het ligt aan de Kernenergiestraat 45 in Wilrijk en is twee maandagen per maand geopend. Helaas moeten wij het pand verlaten vóór 31 mei 2020 en bijgevolg zal er geen ontvangstmoment voor goederen meer kunnen plaatsvinden.

         Wij doen hier dan ook een superdringende warme oproep!

Heeft u ergens in het centrum van Wilrijk een garage (50 m²) of pand waarin wij onze milde schenkers kunnen ontvangen en hun goederen kunnen sorteren en tijdelijk opslaan, laat het ons dan weten. Idealiter is er licht en stroom. Sanitaire voorzieningen en verwarming zijn welkom, maar geen must. Is uw locatie makkelijk bereikbaar met de wagen en kan onze kar er makkelijk geparkeerd worden (binnen of buiten), neem dan zo snel mogelijk contact op met Maurice Demblon op maurice@demblon.be of op het nummer 0486/82 11 08 (na 18:00 uur).Rommelmarkten

De deelname aan rommelmarkten wordt bepaald door de in België genomen maatregelen, aangevuld door federale, provinciale en gemeentelijke bepalingen, die kaderen binnen de actuele situatie om het coronavirus (COVID-19) onder controle te krijgen.

Onder voorbehoud gaan de volgende rommelmarkten door in 2020:

       ·  Op de Dageraadplaats in Antwerpen: 6 september 2020

       ·  In Ieperman in Wilrijk: 9 augustus 2020

       ·  In onze magazijnen in Broechem: 3-4 oktober 2020
Projecten in Peru

De volgende projecten kaderen in de Covid-19 pandemie in Peru en in de economisch-sociale gevolgen die eruit voortvloeien...

1. FairPlay

Ook Peru is getroffen door de coronacrisis en dit bovenop de malaria en dengue. Sinds 16 maart is het land in lockdown en voorlopig blijft dat zo tot eind juni 2020.

Enkel supermarkten, apothekers en banken zijn open. Er is enorm veel politie en militairn op de been en meer dan naar de winkel gaan en terug, is absoluut onmogelijk. Transport is verboden en de grenzen zijn dicht. Scholen (die normaal op 16 maart 2020 hadden moeten starten met het nieuwe schooljaar) zijn gesloten en zullen dit jaar niet meer opengaan. De privéscholen geven online les, de publieke scholen via tv.

Naast een medische crisis betekent dit voor een stad als Cuzco ook een enorme economische crisis. Ongeveer 30.000 families leven er in extreme armoede en verdienen elke dag wat ze die dag nodig hebben om te overleven. De gezinnen zitten nu al weken zonder inkomen. Alleenstaande moeders met 3 of 4 kinderen, ouderen die alleen leven, gaan nu dood van de honger. Hoewel er voldoende voedsel aanwezig is, voeden de meesten zich bijna uitsluitend met aardappelen en rijst. Mensen hebben echt honger en geen geld om eten te kopen.

Cuzco, met zo'n 400.000 inwoners, leeft voor 100 % van het toerisme en het is duidelijk dat dat in 2020 niet meer op gang zal komen. 90 % van de inkomsten worden gerealiseerd in de maanden april tot oktober. Een alternatief is er niet, geen productie, industrie of visvangst...

Centro Andino helpt de vzw FairPlay daar bij hun plan om voedselpakketten samen te stellen en die wekelijks te bezorgen aan de mama's van de leerlingen die zij met hun project Chaska begeleiden. De bedeling is gestart op 15 mei 2020. Een pakket bevat onder meer kaas, rijst, suiker, tonijn in blik, pasta en schoolgerief. Na de versoepeling van de lockdown worden ook verse producten toegevoegd aan het pakket.


2. Gezondheidscentrum in Aucayacu, Huánuco

Wij kregen een projectaanvraag van Yanet Ramirez Ramos, universitair gediplomeerd verpleegster en tewerkgesteld als hoofd van de dienst verpleegkunde in het Centro de Salud Aucayacu.  Aucayacu is de hoofdplaats van het district José Crespo y Castillo in de provincie Leoncio Prado in het departement van Huánuco. Het ligt ten noorden van Tingo María, in het noordelijke deel van centraal Peru, dit is in het middelste deel van de Río Huallaga. Het Centro de Salud Aucayacu staat in voor de zorg van de gemeenschap van ongeveer 25.000 inwoners van het district José Crespo y Castillo, alook voor de naburige gemeenschappen van de districten Morada, Cholón en Huacrachuco. Op niveau van het departement van Huánuco heeft het district van José Crespo y Castillo begin juni 2020 de meeste COVID-19 besmettingen. Het Centro de Salud Aucayacu staat op het punt de situatie niet meer aan te kunnen en in het dichtstbijzijnde hospitaal in Tingo María is de situatie niet veel beter. Hieronder een foto van de huidige situatie van de spoedafdeling en twee foto's van de COVID-19 afdeling van het Centro de Salud van Aucayacu.


Het Centro de Salud heeft een tekort aan medisch- en beschermingsmateriaal. Het project omvat onder andere de aankoop van ziekenhuisbedden, rolstoelen, staanders voor baxters, beschermingskledij, beschermingsmaskers en dergelijke. Te dien einde werd een commissie opgericht bestaande uit autoriteiten uit de buurt, sociale leiders, journalisten en medisch personeel van het Centro de Salud. Om een oogje in't zeil te houden op de financiële kant van de zaak werd de hulp ingeroepen van priester Roberto Carrasco Rojas, geboortig van Lima en predikant van de parochie "Jesús Salvador" van Aucayacu.  Hij is lid van de religieuze congregatie "Misioneros Oblatos de María Inmaculada". 


Voor elke gift in 2020 van 40 euro of meer en met vermelding van "Gift Aucayacu Attest" zal u in het voorjaar van 2021 een attest ontvangen voor uw belastingsaangifte.Kerstmarkt op de Bist in Wilrijk

Het is een jaarlijkse traditie: een bezoekje aan de Wilrijkse kerstmarkt op de Bist. Deze ging door van vrijdag 13 tot zondag 15 december 2019. Ondanks het slechte weer mochten we toch veel mensen aan ons kraampje verwelkomen die konden genieten van een glaasje pisco en een heerlijke empanada.


De Warmste Week 2019

                

Van 18 tot en met 24 december hield Music For Life weer een grootse inzamelactie tijdens De Warmste Week van Studio Brussel. Wij deden mee met twee Warme Acties! Zo verkochten we onze eigen Centro Andino-postzegels en hadden we onder de naam Lieves PimPit's weer heel wat moois in de aanbieding.

Reeks postzegels Centro AndinoBedankt Lieve voor jouw warme actie!


Fiesta Andina 2019

Zoals steeds hield de vzw Centro Andino haar jaarlijkse Fiesta Andina in zaal De Koekoek in Aartselaar in november. Er werd gedanst en er waren optredens met Latijns-Amerikaanse muziek. Ook dit jaar houden wij een groot feest. Het zal doorgaan op zondag 15 november 2020. Wij hopen u ook dan weer te mogen begroeten!Sint-Jorisinstituut en Centro Andino slaan de handen in elkaar

Tijdens het schooljaar 2019-2020 zal onze vzw samenwerken met het Sint-Jorisinstituut uit Bazel. Zij contacteerden ons naar aanleiding van onze deelname aan de Warmste Week in 2018. Elk jaar houden zij een Multiculturele Vormingsdag en wij zullen hen in 2020 bijstaan bij de organisatie ervan. In ruil hield de school op 22 november 2019 een spaghettiavond die zeer druk bezocht werd.

Ook het bestuur van Centro Andino was aanwezig en was dan ook blij met de aankleding van de eetzaal met onze eigen materialen en foto's van Paraguay en de Pa'i Puku school. In het kader van haar Multiculturele Vormingsdag heeft de school beslist om dit schooljaar samen te werken met Centro Andino. De opbrengst van deze avond gaat naar onze vzw, en meer bepaald naar het nieuwe project van Pa 'I Puku in de Chaco: het bouwen van luifels aan de polyvalente zaal zodat de activiteiten ook tijdens het regenweer kunnen plaatsvinden. Dit project stelden Ludo en Sara voor aan de leerlingen die aandachtig luisterden en keken naar de presentatie en een kort filmpje.

De Multiculturele Vormingsdag werd uitgesteld naar 2021. De reden voor het uitstel is de pandemie en de maatregelen die genomen werden om het coronavirus (COVID-19) onder controle te krijgen.In naam van Centro Andino,

De voorzitter

Maurice Demblon