logo
button homenederlandsespagnolfrancaisenglish
Hoe kan ik helpen > Fosterkinderen

U kan een schooljaar lang een fosterkindje uit de Pa ’I Pukuschool in Paraguay ‘adopteren’. U kent het principe vast wel.

Met zo’n ‘adoptie’ engageert u zich om via een doorlopende opdracht een kind te laten studeren. Uw giften komen in de eerste plaats ten goede aan de studie van het aan u toegewezen kindje. Het is de school zelf die een kindje uit een kansarm gezin aanwijst. Van hen ontvangt u een foto van uw petekind, samen met een curriculum van zijn of haar gezin. Indien er geld overbijft, wordt dit bedrag gebruikt voor de aankoop van schoolmateriaal voor de klas van uw fosterkind.

De meeste van de internen in het internaat zijn kinderen van Guarani-indianen. Aan de ouders wordt jaarlijks een beperkte studiebijdrage gevraagd voor het verblijf in de school. Veel van de gezinnen, die in Paraguay behandeld worden als tweederangsburgers, zijn zo arm dat ze dit schoolgeld niet kunnen betalen of het gedeeltelijk aflossen in natura zoals met wilde honing en kaas.

En hier roept de Pa ’I Pukuschool de hulp in van mensen met een goed hart, zoals u. Voor een bedrag van slechts 25 euro per maand, gestort op Centro Andino-rekening BE63 9799 8630 6008 met vermelding van: “Gift petekind” kan u alle kosten overnemen om een kind te laten verblijven en studeren in de school. Contacteer Ludo Van Dyck voor meer info of om u aan te melden als ‘fosterouder’.

Wanneer u een fosterkindje krijgt toegewezen, ontvangt u een briefje van uw petekind over zijn of haar leven in de schoolgemeenschap in Paraguay en geniet u uiteraard levenslange dankbaarheid! Indien nodig kunnen wij de vertaling voorzien.

Van Centro Andino krijgt u elk jaar eind maart een fiscaal attest dat u bij uw belastingaangifte kan voegen.


Geschiedenis en meer info

Oblaat Piet Shaw werd in 1952 missionaris van de onherbergzame Chaco-regio in Paraguay. Op vraag van de Guarani-indianen, wiens kinderen nooit onderwijs kregen, richtte Piet in 1965 voor hen de Pa ’I Pukuschool (school van de grote pater) op, op 156 km van de hoofdstad Asunción.

De school is ondertussen enorm gegroeid en is een internaat voor indianenkinderen die tot wel 250 km moeten reizen langs onverharde wegen en paden om de school te bereiken. Zij komen met hun ouders aan bij het begin van het schooljaar in februari en gaan slechts naar huis op het einde van het schooljaar in november.

Naast de leerlingen wonen er ook nog een 60-tal leraars en opvoeders met hun families, waarvan meer dan de helft zijn basisopleiding gekregen heeft in de Pa ’I Pukuschool zelf.

Ondertussen heeft de school ook een eigen dispensarium opgericht met een ambulance voor verzorging en transport van zieke en gekwetste kinderen, maar ook voor het personeel van de veeboerderijen in de buurt.