logo
button homenederlandsespagnolfrancaisenglish
Wat doen wij > Peru > Projecten 2016 - 2020


Praktische handleidingen voor het vicariaat van Sicuani

Dankzij de financiële steun van Centro Andino werden in 2016 vier prachtige handleidingen gedrukt voor de plaatselijke bevolking in het vicariaat van Sicuani, in de Andes tussen Cuzco en het Titicacameer, op vraag van Maria Concepción Salizar Farfán, die we kennen via Broederlijk Delen in Wilrijk. Conchi is een zeer begeesterde jonge afgevaardigde die al jaren strijdt voor de rechten van de lokale boeren.

SicuaniPubli1

Ze was toen op zoek naar sponsoring voor vier zeer praktische handleidingen voor de verantwoordelijken van vrouwengroeperingen, jongerengroeperingen, lokale besturen en boerinnenverenigingen voor het opzetten van kleinschalige ateliers. Ziehier het resultaat.

SicuaniPubli1SicuaniPubli3SicuaniPubli2SicuaniPubli4

De samenwerking werd voortgezet in 2019, met name met de publicatie van nog eens twee handleidingen voor boerengemeenschappen en hun leiders in de kleine dorpen en nederzettingen, samen met een handige pocket van de Peruaanse grondwet. Op de omslag van deze uitgaven prijkt het logo van Centro Andino.

SicuaniPubli1


Noodweer in Peru

Eind 2016 en in het voorjaar van 2017 is Peru getroffen geweest door zwaar noodweer. Meer dan 550.000 mensen zijn het slachtoffer geworden van de overstromingen en aardverschuivingen die veroorzaakt worden door de hevige regen en er zijn ook al doden gevallen.

In samenwerking met de dansgroep Yawar Mistty werd een actie op touw gezet om voedselpakketten en andere levensnoodzakelijke goederen als eerste hulp te financieren in Huarmey. Centro Andino verdubbelde het bedrag van de gekregen giften. Vanuit Lima werd de aankoop georganiseerd in samenwerking met andere sponsors uit de Verenigde Staten van Amerika en Peru zelf. Een wel gemeende dank aan alle milde schenkers en aan alle vrijwilligers in Lima in naam van alle Peruanen die goederen mochten ontvangen in Huarmey.


 



















Schoolproject in Apurimac - Peru 2017

Juan Carlos Velasquez, lid van de muziekgroep Trio Jarana Peruana, dat enkele jaren voor de muziek zorgde op onze Fiesta Andina, reisde van april tot juni 2017 naar Peru om hulp te bieden in afgelegen schooltjes, hoog in de Andes.

Met het door hem bijeen gespaarde geld en een financiële bijdrage van Centro Andino heeft hij allerhande school- en lesmateriaal aangekocht in Lima. Daarna is hij verder gereisd naar Apurimac om eigenhandig alle goederen uit te delen aan de leerlingen.



Generación del futuro: kinderopvang in Rimac, Lima

In februari 2018 trokken Paul en Maritza, vaste medewerkers van onze Fiesta, naar Lima om er een nieuw project uit de grond te stampen.

Centro Andino sponsorde hun project, namelijk de inrichting van een opvangcentrum voor naschoolse kinderopvang in een wijk van de hoofdstad Lima. Elke woensdagmiddag kunnen de kinderen tot 12 jaar er terecht om samen te tekenen, te schilderen en knutselen. De buurt is erg tevreden over dit initiatief dat de kinderen van de straat houdt.

Dankzij onze financiële steun werden er 4 hoge tafels, 16 grote plastic stoelen, 4 kindertafels, 14 kinderstoeltjes, een houten kast, knutselmateriaal en dozen aangekocht om dat knutselmaterialen in op te bergen.

Een heuse inauguratie trok veel belangstellenden en maakte de buurt vertrouwd met dit initiatief.







Een koffer winterkleding voor de "Alto Andino" in Puno

Juani Ramirez Ramos en Mauricio hebben uit Centro Andino's voorraad gekregen kinderkleding van Orchestra een koffer volgeladen met winterjassen voor samen 18 kg. Deze koffer werd meegegeven met de heer Carlos Edouardo Dominguez Vidal, die hem op eigen kost als tweede stuk bagage heeft meegenomen naar Lima, Peru. Daar heeft hij hem overhandigd aan de heer Amos Alberto Ayamamani Zuñiga, coördinator projecten van de feitelijke vereniging Colectivo Luz Verde, met zetel in Juliaca in het departement van Puno. Deze vereniging zet zich in voor de gemeenschappen van de "Alto Andino". De winterjassen waren enorm welkom tijdens de strenge winter (dit is tijdens onze zomermaanden) van 2018.

LuzVerde3LuzVerde4LuzVerde5


Todos por una sonrisa en esta Navidad in Carhuamayo, Junín

Juani Ramirez Ramos gaf als vrijwilliger van de dansgroep Yawar Mistty een workshop koken en de som die ze hiervoor kreeg, liet ze uitbetalen op de rekening van Centro Andino. Wij verhoogden deze som en stuurden 750 euro naar Padre Jaime Chua Cáceres, priester van de parochie "Santiago Apóstol" te Carhuamayo in het departement Junín als bijdrage aan zijn project "Todos por una sonrisa en esta Navidad".

Carhuamayo1

In december 2018 werden voor Kerstmis met het gesponsorde bedrag 66 truien en 20 jassen aan de meest behoevende jongens en meisjes uitgedeeld. Aan 18 arme ouderlingen werden dekens uitgedeeld. En aan de 190 kinderen die deelnamen aan de "Fiesta Infantil de Navidad" werden panetones en warme chocolademelk geschonken.







FairPlay

Begin december 2019 kregen we een vraag tot cofinanciering van John Adriaenssens van FairPlay Zuid-Amerika, een erkende Belgische vzw die fondsen werft voor de ngo FairServices in Cuzco, Peru. Deze organisatie leidt lokale alleenstaande moeders op tot lerares Spaans en helpt meisjes een diploma te behalen aan de universiteit of op een professioneel niveau om zo een stabiel leven uit te bouwen voor henzelf en hun familie. 

Uitreiking universiteitsdiploma Yeny

Een van die succesverhalen is dat van Yeny, die haar bachelordiploma in toerisme behaalde en werkt als gids. Dat betekent voor het gezin een extra vast inkomen en langzaamaan zijn ze begonnen aan het bouwen aan een betere toekomst. Tot het noodlot toesloeg.

Juanita, haar moeder van 48, was gevallen en brak daarbij haar heup. In het ziekenhuis wilden ze haar niet helpen vanwege haar leeftijd en de beperkte middelen die ze ter beschikking heeft. Het enige alternatief was een operatie in een privéziekenhuis, maar van de totale kostprijs kon haar familie slechts de helft betalen. Omdat ze binnen de week uit het ziekenhuis zou worden ontslagen en haar niets anders restte dan haar leven in bed door te brengen, schonken wij tijdig zo’n 1000 euro. Mede dankzij onze bijdrage kon mama Juanita met succes worden geopereerd en kan ze hopelijk na de kinesitherapie weer voor haar kinderen zorgen, zodat Yeny opnieuw kan gaan werken en haar toekomst er weer wat rooskleuriger uitziet. Mama Juanita heeft ergens een weefgetouw vandaan gehaald en is begonnen met het weven van doeken die in winkels en markten aan toeristen kunnen verkocht worden. Yeny's grote droom is om een huisje te kunnen kopen/huren in de stad voor haar moeder en broers zodat ze aan de extreme armoede kunnen ontsnappen. Ondertussen heeft de Covid-19 pandemie ook het toerisme aan banden gelegd in Cuzco ...


Kerstactie van Promotalentos

Promotalentos is een organisatie met zetel in de stad Huánuco in Peru. Deze organisatie wil jongreren aanzetten tot vrijwilligerswerk. In Huánuco zitten nog veel vrijwilligers die nog met Dra Violetta Garay hebben samengewerkt en via deze weg waagden zij met ons contact op te nemen en vroegen zij pm twee van hun projecten voor kerst te steunen: Navidad es compartir y compartir es vivir. Ze organiseerde in de eindejaarsperiode van 2019 een chocolatada en deelde kerstcadeaus uit in Pichipampa en Quitasol aan zo'n 100 kinderen. Deze actie deden wij samen met de dansgroep Yawar Mistty.


Driekoningen vieren in Rio Ene

Diep in de Peruaanse jungle van Junín ligt de parochie San Martín de Pangoa, Satipo. Van daaruit bereikte ons het bericht van Padre Pedro Percy Carbonero Mogollón, met de vraag om hulp voor zijn project in de buurt van de rivier de Ene.

De Ene is een korte rivier (180 km) die ontstaat uit de samenvloeiing van de Apurimac en de Mantaro op 400 m hoogte en stroomt langs de oostelijke helling van de Peruaanse Andes. Haar vallei is dunbevolkt. De streek waar de actie zou worden gehouden, ligt op zo’n 6 uur rijden van Pangoa verwijderd. Om er te geraken moet je bovendien ook nog eens de boot nemen! Het gebied omvat de volgende dorpen: Valle Esmeralda, Selva de Oro, Cutivireni, Puerto Ene, Boca Mantaro, La Florida, Paquichari, San Miguel en Tununtuari.

Hij beoogde een 400-tal kinderen uit bovengenoemde streek te bereiken. Het oorspronkelijke plan was om op 6 januari 2020 de kinderen een chocolatada aan te bieden, alsook een aantal kinderen financieel te steunen bij hun studies. De geldelijke steun van Centro Andino en Yawar Mistty heeft Padre Pedro Percy goed ontvangen, maar gezien zijn drukke pastorale agenda, is hij niet in staat geweest om tijdig de nodige aankopen te doen.

Dankzij het bezoek van twee padres van zijn Comboniaanse congregatie, kon hij dan uiteindelijk op 21 februari 2020 toch naar drie van de hierboven vermelde dorpen trekken en een 65-tal kinderen gelukkig maken. Met de financiële steun van onze vzw en Yawar Mistty heeft hij 53 boekentassen en 12 pennenzakken aangekocht.

U begrijpt dat zo’n organisatie in het diepe oerwoud van Peru veel voeten in de aarde heeft. De gemeenschappen van deze drie dorpen (La Florida, Boca Mantaro en Puerto Ene) zijn ons zeer erkentelijk en dankbaar voor de gekregen gift.





Wordt vervolgd ...

In naam van Centro Andino